Dnes som mala v škole príležitosť fotiť someliéra pri podávaní červeného vína. Výsledkom bude jeho práca v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti.
Podávanie červeného vína sa v osobitných prípadoch spája s dekantáciou – oddelením čistého podielu vína od jeho usadenín.Dnes ju možno aplikovať pri otváraní fliaš starých ročníkov červeného vína, ale aj pri ochutnávke mladých červených vín. V priebehu zrenia červeného vína dochádza k vyzrážaniu farbiva a tanínov, pričom sa vytvára sediment. Fľaša červeného vína so sedimentom sa pred dekantáciou prenesie v pôvodnej polohe do dekantačného stojana alebo prúteného košíka. Po odstránení záklopky, opatrnom vytiahnutí zátky (bez zmeny polohy fľaše) a očistení vonkajšej i vnútornej steny hrdla fľaše, sa jej obsah prelieva nad horiacou sviečkou do dekantéra (karafy). Dekantáciu vína je potrebné prerušiť hneď, ako sa uvoľnené usadeniny začnú pohybovať smerom do hrdla fľaše. Prelievanie vína je pomalé, víno by malo rovnomerne stekať po spodnej stene karafy. V priebehu dekantácie sa víno prevzdušní.




Samozrejme záberov vzniklo viac (asi 60 celkom dobrých), avšak ja som vybrala aspoň malú vzorku.
8 komentárov:
výborné..najviac sa mi páči tá posledná!
Pekne..muselo to byt aj zaujimave..asi bolo aj malo svetla..Co?
jani, mnam tak to je nieco pre mna:) ta posledna ma oslovila najviac
skvelé, mňa očarila aj tá predposledná, posledná tiež
Fíha Jani ta poslední nemá chybu,krása ! A moc se mi líbí i text ! ;)
Mne sa tiez najviac paci posledna,je taka ako by som tam bola...zachytene supeeer.Sikulka
Nádherné fotky si šikula a veru tá posledná nemá chybu!!!
Paráda...člověk by se od tebe mohl učit!...mám to stejně jako holky...poslední je skvělá!
Zverejnenie komentára